Tips voor een succesvolle nieuwsbrief

 

 
 
 
 

 

Met het einde van het jaar in zicht is het bijna tijd om je klanten te gaan mailen om ze te bedanken voor weer een jaar vol steun en toeverlaat. Om te voorkomen dat de ontvanger jouw e-mail verwijdert zonder die te lezen, deel ik graag een aantal tips over e-maildesign met jullie. Deze tips zijn natuurlijk ook toe te passen op andere e-mails die je verstuurt, zoals je wekelijkse nieuwsbrief.

 

e-mail marketing heeft een er goede ROI (Return on Investment). Zeker gebruiken dus. Met aandacht voor onderstaande zeven ingrediënten trek je in elk geval de aandacht met een professioneel e-maildesign:

 

Tip 1: Zie een e-mail als een website

Het ontwerpen van e-mail is anders dan wanneer je een brochure, flyer of een ander statisch product uit de printwereld maakt. Zie een e-mail als een microwebsite en ga uit van de regels voor goed webdesign: helderheid, beeld en user interaction. Zodra je dit begrijpt, ben je al een stap dichterbij goed e-maildesign.

Het gebeurt nog maar al te vaak dat je ziet dat een e-mail ontworpen is alsof de verzender alleen maar een afbeelding heeft verstuurd. Dit is niet zo verstandig. Veel gebruikers hebben het automatisch downloaden en openen van afbeeldingen in hun e-mailprogramma uitstaan en zien daarom niets als zij de e-mail openen, met als gevolg dat zij vaak niets doen.

Goede e-mails zijn html-gecodeerd, net als een website, en hebben één doel: de interesse van de lezer genoeg aanspreken, zodat hij klikt op een link. Hoe hoger de click-through-rate (CTR), hoe beter jij je werk als e-mailmarketeer hebt gedaan.

De e-mail van IKEA lijkt op een mini-website.

 

Tip 2: Maak het ontwerp maximaal 600 pixels breed

De schermgroottes en resoluties van onze computers en mobile devices zijn sinds 1990 aanzienlijk verbeterd, maar e-mails zijn hier een beetje in blijven hangen. In de praktijk bekijken gebruikers vaak een e-mail in een verkleinde weergave, voor de meeste gebruikers in dat tussen de 550 en 650 pixels breed.

Om er zeker van te zijn dat je ontwerp zichtbaar blijft, raad ik je aan om het ontwerp hierop aan te passen en de lay-out dus maximaal 600 pixels breed te maken. Je maakt hierbij weliswaar geen gebruik van de mogelijkheden van jouw fraaie HD-monitor, maar je houdt het simpel – en dat is altijd het beste.

 

Tip 3: Gebruik web-veilige lettertypen

Dat moment dat je het juiste lettertype vindt, het lettertype dat perfect past binnen het ontwerp – zijn we daar niet allemaal naar op zoek?

Helaas ga je met e-maildesign niet vaak van dat soort momenten meemaken. Zoals eerder al genoemd, zouden e-mails html-gecodeerde content moeten zijn, die werken in verschillende browsers, bij alle klanten, op verschillende desktops en op alle mobiele apparaten.

Als de klant een bepaald lettertype niet op zijn computer geïnstalleerd heeft, wordt het lettertype dat jij gebruikt automatisch aangepast naar een lettertype dat wel geïnstalleerd is en erop lijkt (en dit kan lelijk uitpakken).

De uitdaging is om web-veilige lettertypen te gebruiken zoals Arial, Times New Roman, Courier New, Tahoma en Verdana. Op vrijwel alle Apple- en Windows-apparaten staan deze geïnstalleerd. Een uitgebreide lijst van web-veilige lettertypen vind je hier.

 

Met simpele lettertypes kan een e-mail er alsnog leuk uitzien.

 

Tip 4: Grijp de aandacht met titels en afbeeldingen

Niemand heeft nog tijd over tegenwoordig: we besluiten in een microseconde of we iets leuk vinden of niet, of we meer willen weten of dat we het liever vergeten.

Met e-mails werkt het net zo. Maak daarom gebruik van aantrekkelijke titels en boeiende afbeeldingen om de aandacht te trekken en jouw verhaal te vertellen. Houd de bodytekst zo kort mogelijk en stuur lezers door naar je website als zij meer willen weten.

Zie je e-mail als de homepage van je website: licht iets uit, maar deel het niet helemaal. Designer’s Bookshelf is een goed voorbeeld van e-maildesign dat draait om titels en afbeeldingen.

Deze e-mail trekt de aandacht met opvallende afbeeldingen

 

Tip 5: Creëer zichtbare call-to-actions (CTA’s)

“Lees meer”, “Koop nu”, “Start meteen” – in e-mailmarketing zijn dit de zogenaamde call-to-actions, de CTA’s. Zij brengen de lezer van zijn inbox naar een externe webpagina.

CTA’s zijn de hart en ziel van e-maildesign en zouden zo prominent mogelijk aanwezig moeten zijn, vaak in de vorm van een button. Het gebruik van een button doodt twee vliegen in één klap: CTA-links zijn opvallend en als de lezer op een touch-apparaat zit, is het gemakkelijk om erop te klikken.

Om betrokkenheid te vergroten, maak je de meest belangrijke CTA iets groter en anders gekleurd dan de andere. Inc.com bijvoorbeeld begint haar e-mails met een uitgelicht verhaal en een effectieve CTA.

In deze e-mail zitten opvallende call-to-action-buttons

 

Tip 6: Ontwerp een perfecte footer

E-mailmarketing is een grote industrie met specifieke regels. Als je bijvoorbeeld een bulk e-mails verstuurd, ben je verplicht om gebruikers een afmeldmogelijkheid te bieden van toekomstige e-mails. Een footer is geen plek om creatief te zijn, het is een plek voor verplichtingen.

Om er zeker van te zijn dat het e-mail ontwerp legaal en professioneel is, zou de footer de volgende informatie moeten bevatten:

  • het fysieke adres van de klant;
  • afmeld-link;
  • een herinnering hoe de lezer in de e-maillijst is opgenomen (bijv. “Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website.”).
 

Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om ook de volgende elementen toe te voegen:

  • een telefoonnummer;
  • links naar sociale netwerken;
  • ‘stuur door naar een vriend’-link.
 

Deze footer linkt naar social kanalen en heeft een uitschrijflink en adres- en contactgegevens.

 

Tip 7: Inspiratie voor je e-mails

Goed ontworpen e-mails trekken vanzelfsprekend meer aandacht en generen meer clicks. Gebruik passende lettertypen zoals hierboven besproken en focus het ontwerp op afbeeldingen, titels en CTA’s. Dit is de basis van goed ontwikkelde e-mails die lezers betrokken houden en klanten blij. Voor meer inspiratie kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op emaildesigngallery.com. Deze website biedt een grote collectie aantrekkelijke e-maildesigns.

Welke bronnen geven jou inspiratie? Ik ben benieuwd!

Foto intro met dank aan Fotolia.

 

Uitgelicht: E-mailmarketing in 60 minuten

In 'E-mailmarketing in 60 minuten' vertelt Jordie van Rijn hoe je een sterk e-mailmarketingplan ontwikkelt, opt-in adressen verzamelt en aantrekkelijke mailings schrijft. Ook leer je hoe je succesvol doelgroepen segmenteert & campagnes test. Dit boek is het tweede deel in de serie 'Digitale trends & tools in 60 minuten' die Frankwatching in samenwerking met Haystack uitgeeft.

Meer weten? 
 
Lees meer op frankwatching:  https://www.frankwatching.com/archive/2014/10/22/e-maildesign-7-tips-voor-een-succesvolle-nieuwsbrief/